Acasă » Uncategorized » Cat e de viabil proiectul “Romania”?

Cat e de viabil proiectul “Romania”?


Sau, mai concret, cat de viabil mai e in parametrii actuali?

Aruncand o privire asupra tendintelor existente in perioada contemporana, observ ca una dintre caracteristicile importante ale vietii este transformarea. Bineinteles, alaturata nevoii de adaptare. Nu multe lucruri, obiceiuri sau chiar personaje raman asa cum le stiam initial. In functie de tot felul de factori, intervin modificari ale lor, unele chiar radicale, iar conform legilor firii apare mereu adaptarea in diverse grade. Constat zilnic ca “nu mai e cum era!”, cu referire la tot felul de subiecte si ca pana si cei mai hotarati conservatori devin adeptii unor transformari necesare.

Ca orice entitate, nici Romania nu poate evita acest carusel ametitor. Il numesc “Proiectul Romania” pentru ca indeplineste toate conditiile unei astfel de catalogari. Nu poti vorbi de Romania fara sa iei in calcul ca este in sine un proiect complex, dezvoltat pe mai multe nivele si impartit pe diverse ramuri, dar care reunite in totalitatea lor ne dezvaluie o masinarie unitara.

Tocmai de aceea ma intreb daca actualul proiect “Romania” va ramane asa, care sunt laturile in care vor surveni modificari si ce impact vor avea ele asupra bunului mers al proiectului. Intregul tablou poate fi impartit pe cadre separate si date in grija unor responsabili care sa le zugraveasca in culorile cele mai potrivite. Ramuri ca economia, administratia si justitia se cer schimbate de voie – de nevoie pentru a se integra in contextul european actual. Nu poti clama la nesfarsit obisnuintele traditionale atata timp cat constati cu usurinta ca in multe cazuri “esti din alt film”.

Analiza trebuie facuta rapid si cu ochii larg deschisi pentru ca altfel riscam sa esuam. Dar TREBUIE facuta! Pentru ca nu vom sti niciodata incotro sa o luam daca nu avem habar unde ne aflam. Exista minusuri, multe, ce-i drept, insa avem si destule aspecte pozitive pe care sa le regasim din plin. Odata sfarsita cantarirea situatiei, ramane doar sa avem puterea sa recunoastem cum stam. Si sa luam deciziile care se impun. Pentru ca o regionalizare a tarii poate duce chiar la pieirea ei, asa cum o pot face si o serie de masuri economice generatoare de faliment ireversibil. In ambele cazuri, daca punem pe primul plan interesele unor grupuri mici sau chiar a unor persoane, ne trezim ca proiectul nu numai ca e sortit esecului ci chiar ca l-am ingropat inca din primele zile.

Degeaba incercam sa implementam in proiectul nostru strategii luate cu copy-paste din tarile asa-zise de succes. Noi trebuie in primul rand sa le adaptam specificului local si realitatilor existente pentru a fi siguri ca vor genera rezultatele pozitive dorite.

Pentru ca prea multe experimente lasa urme adanci.

Invatam, invatam, invatam, dar ce lasam copiilor nostri?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s