Acasă » Uncategorized » (Guvernul) Baga bani, baga bani! Aiurea..

(Guvernul) Baga bani, baga bani! Aiurea..


Am citit undeva (http://www.mesagerulhunedorean.ro/negocieri-pentru-primele-minerilor) ca un lider de sindicat al minerilor din Valea Jiului si-a exprimat increderea ca si anul acesta minerii din Valea Jiului “vor simti” ca sarbatoresc Ziua Minerului datorita obisnuitelor prime financiare. Sindicalistul in cauza spera ca valoarea lor sa fie macar egala cu cea de anul trecut, adica 350 lei pentru sfredelitorii adancurilor pamantului si 250 lei pentru angajatii de la suprafata, plus un bonus mititel constand in niste tichete cadou a 50 lei nou-nouti.

Si…

M-am enervat.

Nu pentru ca nu as aprecia eforturile celor care poate intra in mina fara sa aiba siguranta ca ies la fel de teferi si nevatamati la lumina zilei.

Ci pentru ca, din cunostintele mele, mineritul este subventionat de stat. Adica acest stat pe care contribuabilii il sustin din impozitele si darile platite. Iar industria miniera merge in Romania in pierdere de ani de zile, si nu este decapitata cu totul doar pentru a nu crea noi tensiuni sociale.

Si imi amintesc ca nici unul dintre conducatorii acestui stat nu s-a aratat interesat de gasirea unor solutii prin care sa sustina de exemplu si industria siderurgica – a carui declin aproape a ingropat un oras infloritor ca Hunedoara. Si nu prin prime ci prin mecanisme macroeconomice vitale, aflate deseori la indemana lor.

Pai si atunci?!

De ce sa fie premiati niste angajati, nu putini, dintr-un sector neperformant? De ce sa cadorisim prin masuri populiste bazate pe fonduri de stat (adica din banii mei, si ai tai, si ai lui) un domeniu caracterizat prin impotenta? De ce sa directionam bani suplimentari inspre buzunarele unor muncitori al caror produs finit nu are cautare?

In logica economiei de piata, orice mic intreprinzator al carui obiect de activitate nu se intalneste cu cererea se reorienteaza rapid pentru a nu fi nevoit sa intre in faliment. La fel, nu am auzit pana acum de niciun angajat din sectorul privat care sa primeasca prima atunci cand compania merge prost! Sunt curios daca voi aveti astfel de exemple. Nu prea cred! Orice om de afaceri rational isi tine sub control strict bugetul de venituri si cheltuieli si decide sa premieze doar cand intr-adevar rata de profitabilitate a companiei ii da motive sa o faca. Nu aiurea..

Dar, cu toata enervarea mea si a altora, punem pariu ca si in 2013 minerii vor primi prime cu ocazia Zilei Minerului?

Doar pentru ca unora le-a placut teribil pasiunea de horticultori cu care au plantat panselute in Piata Universitatii..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s