Acasă » Uncategorized » Despre Rosia Montana. Altfel.

Despre Rosia Montana. Altfel.


Tot stau si ma minunez cum avem noi, ca popor, mandrul obicei de a rata zambind oportunitati peste oportunitati.

Asta vad si in mult-mediatizatul si combatutul caz al exploatarii de la Rosia Montana.

Nu ma exprim in privinta utilitatii proiectului propriu-zis, nu militez nici pentru minerit cu avize de mediu, dar nici nu fraternizez cu oengistii reactionari anti-cianura.

Gandesc doar pragmatic.

Potrivit site-ului oficial al celor de la RMGC, rezervele de metale pretioase s-ar cifra la aproximativ 314 tone aur si 1480 tone argint, cu o valoare de piata care se invarte in jurul sumei de 7,5 miliarde de dolari (USD).

Conform declaratiilor autoritatilor romane, statul ar urma sa incaseze o redeventa care se negociaza in aceasta perioada, dorindu-se atingerea pragului de 6%. In plus, statul roman ar fi partener al proiectului, cu o cota de 20%.

Revenind la datele publicate de compania canadiana, accesand http://www.rmgc.ro/proiectul-rosia-montana/economie.html reiese ca :

–          Suma totala realizata din vanzarea aurului si argintului este 7,5 miliarde USD

–          Profitul net obtinut (scazand ABSOLUT TOATE CHELTUIELILE) este 1,9 miliarde USD

–          Din aceste “ABSOLUT TOATE CHELTUIELILE” 1,8 miliarde USD reprezinta banii care se reintorc la bugetul de stat/bugetele locale

–          Calculand, rezulta ca celelalte cheltuieli inseamna 3,8 miliarde USD.

Ipotetic, daca statul ar fi unicul implicat in afacere, nu s-ar mai considera drept cheltuiala cei 1,8 miliarde USD –  banii alocati de la bugetul de stat care se reintorc tot in vistieria tarii. Iar ecuatia PROFIT=VENITURI-CHELTUIELI s-ar transpune in cifre X=7,5 mld – 3,8 mld, X devenind 3,7 miliarde USD. Chiar putin diferita suma, acest PROFIT ar fi mult superior cotei care va reveni statului in conditiile in care canadienii ar fi „la butoane”! Nu??

Si atunci, daca tot se stie valoarea minima estimata a bogatiilor mentionate (fara sa mai tinem cont de restul metalelor care se cred a fi depozitate natural in cantitati mari in acelasi perimetru), de ce nu incearca statul sa exploateze in regim propriu aceasta comoara???

E ca si cum eu as fi sigur ca in gradina bunicilor, daca sap, dau peste 1 milion de euro ingropati. Si, in loc sa fac tot posibilul sa obtin cele 3-400 mii de euro necesare sapaturilor pentru a ma putea bucura singur de banii cu care raman cand trag linie, tocmesc un prieten care sa se ocupe de toata treaba si sa imi dea si mie macar 100 de mii..

Gresesc?

8 gânduri despre „Despre Rosia Montana. Altfel.

 1. Ştii ce e interesant Aline? Unii o făceau pe ecologiştii.. doreau să salveze trei tufe şi doi brazi precum şi căteva galerii romane de neaccesat… Suna frumos… ce era urât, nu spuneau… neînceperea exploatării face ca locuitorii, mineri de mii de ani să devină din fomişti şi mai fomişti .. din săraci şi mai săraci ..
  Felicitări pentru articol ! 🙂 (Pun acest răspuns şi pe Facebook)

  Apreciază

 2. De ce nu o face statul român? Pentru că nu poate. Nu ştie, nu are know-how, nu are „scule”, nu are mai nimic. Roşia Montană este „roşie” de la apa poluată care curge pe acolo. Statul a exploatat distrugând tot în jur, RMGC va exploata responsabil.
  De-aia nu exploatează statul. Că nu poate.

  Apreciază

 3. Pingback: Intrebari aurite. Raspunsuri toxice ? | Alin Barna. Blog personal

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s