Acasă » Uncategorized » INCREDIBIL! Motivul cutremurelor din septembrie 2013 din Hunedoara. Vor continua?

INCREDIBIL! Motivul cutremurelor din septembrie 2013 din Hunedoara. Vor continua?


Foarte multa lume a fost surprinsa de cutremurele intamplate in dupa-amiaza zilei de 8 septembrie 2013 si resimtite in intreaga zona a municipiului Hunedoara.

Mai ales ca zona nu era cunoscuta ca fiind cu grad seismic ridicat asa cum este renumit tinutul Vrancei.

Evenimentul s-a trecut repede cu vederea, populatia reluandu-si goana dupa supravietuire, multumita ca efectele seismului au fost minore, aproape insesizabile.

Gandindu-ma zilele astea la tot ceea ce se intampla in jurul nostru, am facut cateva legaturi.

Dupa cum tot cu surprindere s-a constatat, in ultimii ani galeriile minei de la Teliuc au fost invadate de apa, rezultand un lac de dimensiuni apreciabile (aici, imortalizat intr-o fotografie din 2011, de atunci inaltimea lui crescand cu cel putin 10 metri):

Teliuc

Provenienta apei era discutabila, cei mai multi identificand-o ca fiind panza freatica.

Si au venit cutremurele.

Am aprofundat subiectul si am descoperit, cu ajutorul unui Studiu de hidrogeologie publicat in 1978, posibilele explicatii.

Din analiza documentelor si a caracteristicilor zonei se pare ca activitatea seismica este rezultatul miscarilor straturilor geologice antrenate de cantitatea imensa de apa care le imbiba. Astfel, stabilitatea solului este subrezita pana la adancimi apreciabile de apa infiltrata, iar faliile tectonice dicteaza aceste evenimente care pe termen lung pot avea consecinte dezastruoase pentru intreaga populatie.

Perimetru

Cum contracaram aceste efecte, pentru a preintampina o tragedie?

7 gânduri despre „INCREDIBIL! Motivul cutremurelor din septembrie 2013 din Hunedoara. Vor continua?

  1. Deci sa intelegem ca:buretele de fer pa care stau metaliferii s-a imbibat cu apa rezultata din seceta de anul trecut si de aceea pamantul se va scufunda!Sa sune cineva la 112!

    Apreciază

  2. Pingback: Ce am mai zis la tv… | Alin Barna. Blog personal

Lasă un comentariu