Acasă » Uncategorized » Hunedoara – (viitoarea) principala destinatie turistica a Transilvaniei. De ce?

Hunedoara – (viitoarea) principala destinatie turistica a Transilvaniei. De ce?


Hunedoara, noaptea

 Foto: Remus Suciu / Mediafax.ro

Pentru ca orasul de care vorbesc si cu care ma mandresc oriunde are un potential turistic remarcabil, demn de un astfel de deziderat.

Referindu-ma la titlu, nu pot vorbi la prezent deocamdata. Ar fi o prostie, in conditiile in care traiesc intr-un oras care incearca sa isi revina dintr-un cataclism economico-social. Nu e de ici de colo sa depasesti cu usurinta un faliment economic de anvergura asa cum este dificil sa suplinesti regresul demografic pricinuit de lipsa unui orizont credibil pentru cetatenii de acum doua decenii.

Dar o analiza lucida a siturilor ma incurajeaza sa consider ca in viitorul nu foarte indepartat vom putea sa atragem mare parte din turistii care ne viziteaza regiunea, devenind un pol de atractie din acest punct de vedere.

Nu vom mai fi izolati de lume. Autostrada aflata la 20 de kilometri va putea suporta un flux de turisti demn de o astfel de titulatura iar gara deschisa traficului feroviar va deservi grupurile care prefera acest tip de transport.

Orientandu-ne spre un tip modern de turism, avem capacitatea sa oferim doritorilor cele mai variate posibilitati de petrecere a timpului liber. Putem servi atat pasionatii de istorie si traditionalitate cat si pe cei care sunt interesati de indeletniciri mai apropiate de cultura urbana a zilelor noastre. De ce spun asta? Deoarece ma bazez pe considerente reale si pe puncte de atractie usor de enumerat.

Astfel, in Hunedoara si imprejurimi se poate proiecta un circuit turistic bazat pe traditiile zonei si pe partea de arhaism atat de gustate de occidentali.

Cum vad eu acest traseu?

Ma repet, dar repetitia este mama invataturii iar perseverenta genereaza succesul: as porni itinerariul din Centrul Vechi al orasului, un spatiu care, pe langa monumentalele cladiri ale Primariei si Catedralei, l-as transforma in zona pietonala, reconditionand fatadele tuturor cladirilor de arhitectura istorica. Malurile Cernei ar urma sa fie ecologizate, toaletate si transformate in zone de promenada, cu alei strajuite de bancute odihnitoare.

Calatorului delectat cu bucate alese si racorit de bauturile savuroase servite la restaurantele si cafenelele din zona i-as propune apoi sa se indrepte spre Castel – perla coroanei lui Iancu Corvin. Si cum plimbarea fara popasuri nu e asa de atractiva, i-as sugera ca in drum sa se abata si pe la renumitul Muzeu al Fierului, deschis in cladirea vechii scoli de ucenici. Aici ar intelege de unde provine mandria de a fi “natus ibi ubi ferrum nascitur” si ce bogatii ascund inca muntii din jur. Odata ajuns la Castel, turistul ar pasi in urma cu cateva secole, intr-o lume in care gratia domnitelor era protejata de bratul falnic al cavalerilor iar cotropitorii se minunau de puterea si biruintele ostilor conduse in lupta de marele Iancu.

La “doi pasi” de Castel este Gara Mica a orasului, loc de unde ar porni celebra Mocanita. Purtat de leganarea vagoanelor miniaturale prin superbul traseu croit pe viaducte si prin tuneluri, imbujorat de paharutul cu palinca, oaspetele nostru ar crede ca a ajuns intr-o lume pe care nici nu o visa. Dar l-am ciupi repede si l-am atentiona ca am ajuns la un punct de o importanta majora a traseului nostru – Furnalul de la Govajdie – cel mai vechi din Europa. “Banuiesc ca asta e tot, nu cred ca m-ati mai putea surprinde cu altceva!..” ar zice musafirul, scarpinandu-se in crestetul capului. Fara sa ii raspundem cu vorbe, l-am contrazice prin fapte. Si l-am invita ca, trecand pe langa maiestuoasa Biserica din Ghelari, sa ne insoteasca spre lacul Cincis. De ce? Pentru ca o plimbare cu vaporasul pe lac te trimite cu gandul spre povestile cu sirene si creaturi mistice ale apei. Sau, poate prefera sa viziteze zona denumita “Tinutul Padurenilor”, locuri mustind de traditii pastrate cu sfintenie de generatii intinse pana in negura timpului? Daca-i ordin, e ordin! 🙂

La lasarea serii, calatorul ostenit dar fericit va avea de unde alege intre locurile de cazare odihnitoare pe care le intalneste in toata zona. Facilitati construite de intreprinzatorii care au inteles plusvaloarea financiara adusa de un turism integrat si care stiu sa pretuiasca niste servicii de calitate oferite la preturi decente.

A doua zi a periplului ii ofera sansa musafirului sa aleaga intre o plimbare spre Parcul National Retezat asezonata cu vizitarea Manastirii Prislop si a Bisericii din Densus, si o excursie atragatoare la Cetatea Devei si Parcul Dendrologic din Simeria. Oricare varianta ar alege, cu siguranta nu ar avea ce regreta. Pentru ca suntem in Romania pitoreasca!

Si pentru ca nu poti fi principala regiune turistica a unei regiuni daca oferi doar un singur tip de profil turistic, aruncam „pe taraba” si celelalte moduri in care cei care vin aici ar putea sa isi petreaca timpul. Si uite asa lansam invitatia la Gradina Zoologica din oras, singura din judet si imprejurimi. Sau, vara la strandul municipal, iar iarna la bazinul de inot ori la patinoar. Si seara poate culmina cu o piesa de teatru pusa in scena in impozanta sala a Casei de Cultura din oras. Ce mai somn ar urma apoi, nu?

Sa mai zic ca si pasionatilor de fotbal le vom da sansa sa vada pe viu o echipa de traditie a fotbalului romanesc, binecunoscuta FC Corvinul 1921 Hunedoara? 😉

Si atunci, de ce nu?..

 

 

visithunedoara

5 gânduri despre „Hunedoara – (viitoarea) principala destinatie turistica a Transilvaniei. De ce?

  1. Unul dintre semnatarii textelor din site-ul http://www.contributors.ro:

    Teofil Ivanciuc spune:

    16/07/2013 la 18:38

    Domnule Barna,

    Cred ca Hunedoara are cel mai valoros castel gotic din estul Europei, cu sau fara Dracula, care ar trebui mobilat ca lumea, deschis integral (inclusiv turnurile acestuia) si pus in valoare-poate aduce sute de mii de turisti anual cu un management eficient.
    Am prospectat anul trecut judetul Hunedoara. Ca punct de vedere personal, cred ca Hategul este extrem de valoros, una dintre cele mai pline de potential destinatii romanesti.

    Răspunde

    Apreciază

  2. Pingback: Atragerea fondurilor europene – o sansa la indemana pentru dezvoltarea Hunedoarei | Alin Barna. Blog personal

  3. Frumos, deşi puţin utopic. Hunedoarei nu îi lipseşte potenţialul, în schimb duce lipsă crasă de oameni cu iniţiativă, capabili să îi valorifice potenţialul. Eh, poate, poate, într-un viitor la care nu îndrăznesc să visez încă…

    Apreciază

  4. Pingback: Bataie de joc la adresa Hunedoarei? Nici macar! Un pamflet esuat complet… | Alin Barna. Blog personal

  5. Pingback: Maine incepe! “Vizita in HD 2014” | Alin Barna. Blog personal

Lasă un comentariu