Acasă » Uncategorized » Fictiune dureros de enervanta

Fictiune dureros de enervanta


Eu

Lucrez.

Pe 600 de lei net.

Vreau sa fac ceva cu viata mea.

Mintea imi lucreaza si gaseste solutii de succes.

Construiesc planul unei afaceri cu o reala probabilitate de profit.

Am nevoie de bani pentru start-up.

Merg la banca si solicit un credit de o valoare apreciabila care sa se constituie exact in baza materiala necesara demararii afacerii.

Prezint planul din care rezulta, analizand factorii covarsitori, ca din suma castigata lunar imi permit lejer sa platesc rata imprumutului contractat si sa traiesc la standarde peste media clientilor bancii.

Rata care asigura companiei bancare incasarea unei dobanzi destul de consistente, contribuind la rulajul ei financiar.

Mi se cere dovada venitului actual.

Replic: mi-am stors creierii sa planific aceasta afacere tocmai pentru ca venitul actual ma nemultumeste! Venitul de acum nu imi permite sa platesc rata ceruta, dar castigul demonstrabil DA!

Intrebarea lor: ce siguranta avem ca rata de profit estimata se va mentine pe intreaga durata a contractului de credit?

Raspund: ce siguranta aveti ca eventualul meu salariu de nabab se va mentine si ca voi fi salariat pe intreaga durata a creditului? La fel de relativa ca si rata de profit, nu?

Admiteti ca am dreptate?

Da!

Dar nu se poate credita solicitarea dumneavoastra!

De ce?!

 

8 gânduri despre „Fictiune dureros de enervanta

  1. din pacate, asta e realitatea dureroasa din tara noastra. Trebuie prezentat proiectul unor eventuali investitori. Sunt destui care au facut bani am`proasta si nu stiu ce sa faca cu ei. Daca pot sa te-ajut cu ceva, cu cea mai mare placere. Nu ma refer la proiectul in cauza, desigur, din lipsa de „timp”, evident :))

    Apreciază

    • Imi pare rau ca nu s-a inteles din titlu ca e o pura fictiune. Nu e cazul meu, ci al tuturor celor care incearca ceva in tara asta. Multumesc, oricum! 🙂

      Am discutat cu un client ieri pe subiect si totul plecase de la mecanismul creditarii: daca azi ai salariu de 5000 lei net primesti un credit consistent chiar daca nu ai nicio clipa siguranta ca si peste 3-4 luni vei avea aceleasi conditii de salarizare. Dar daca ai un plan de afaceri excelent (verificabil de orice analist competent!) nu te baga nimeni in seama…

      Apreciază

  2. … Asta este, daca nu esti copil de bani gata! Cate genii au sfarsit ca mediocri si in saracie lucie?
    … De aceea isi pun unele salupe si popoul pe piept, ca asa ceva se poate usor finanta, nu necesita credit… si daca, asta este mai mult decat evident ca aduce profit!
    … Ai ceva… Esti cineva!
    N-ai nimic… Esti un nimic!

    Apreciază

  3. Banca este o institutie care vinde bani, asa cum o fabrica de paine vinde paine. Ea nu isi asuma riscuri, ea doar vinde bani in conditii de siguranta absoluta. Din pacate si chiar din proprie experienta , pot spune ca un plan minunat de afaceri pe hartie nu inseamna mare lucru. El poate da chix in orice moment, sau chiar din prima. Abilitatea administratorului e aproape totul. Banca nu este un asociat care preia riscuri, ea este un finantator al afacerii tale care doar iti vinde banii ei. Acum trebuie sa iti demonstrezi abilitatea de anteprenor si sa depasesti primul obstacol: finantarea! Gasesti bani in alta parte! Asta arata cat esti de abil. Sincer, lipsa banilor este cea mai mica problema pe care o vei avea de-a lungul timpului in care dezvolti afacerea ta.
    Toate bancile din toata lumea functioneaza asa. Doar dobanda difera, dar principiul e acelasi.
    Tot din experienta spun, ca daca afacerea nu are cusur pe foaie pusa ( cu toate ca e greu sa iti dai seama daca are sau nu pt ca nu ai experienta) si daca calitatile tale de manager sunt exceptionale, vei gasi asociati, finantatori, in alta parte. Toti investitorii doresc sa nu lucreze ci doar sa isi lase banii sa aduca profit, pe mana unui manager capabil….”asta daca planul tau este bun iar tu inspiri incredere ca poti depasii toate obstacolele unei afaceri, in conditii de profit.

    Cand ai un salariu de 5 mii de ron tu ai demonstrat cat de cat abilitatile tale daca ai putut convinge pe cineva sa iti dea salariu asta In romania. Deci clar faci ceva mai valoros decat altii , la tine la job. Deci ai o sansa sa returnezi si banii bancii, deci riscurile bancii sunt mult diminuate. Statistica spune ca mai intai sunt dati afara cei cu salarii mai mici, cei a caror munca o poate face oricine, iar cei cu salarii mai mari isi pierd postul abia mult mai tarziu.
    Stii si tu de la provident ca ai avut remuneratie uriasa si ai fost sef peste multi altii. Nu te-a dat nimeni afara.
    Ai plecat de bunavoie.

    Cauta finantare in alta parte. Sau adapteaza planul la o suma mai mica, sau asociaza-te, sau…..gaseste o solutie ca bancii sa ii para rau ca te-a pierdut…..
    Tu acum nu stii, dar banca ti-a facut un favor.
    Am trecut si eu prin asta si inteleg, acum multumesc lui Dzeu si bancii ca nu a vrut sa ma sprijine la inceput…..m-am descurcat altfel!

    Apreciază

    • Bancile romanesti se plang ca nu au clienti insa nu incearca nicicum sa isi flexibilizeze politicile. Si de aici se reintra in acelasi cerc vicios, in care IMM-urile se sufoca iar agentiile bancare se restructureaza lunar. 😉

      Apreciază

Lasă un comentariu